TuomasRantanen Lähiön voimaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkeiän nosto

Työpaikkapula

Työministeri Lindströmillä on esimerkillinen tarina, kuinka hän Voikkaan paperitehtaan sulkeutuessa 2006 jäi itse työttömäksi ja tyhjän päälle. Ja nyt hän on ministeri, niin hänestä tuli komeasti oikeus- ja työministeri, vaikka oli tyhjän päälle jäänyt työtön paperimies. Tästäpä varmaankin pitäisi jokaisen työttömän ottaa esimerkkiä ja edetä elämässään noin vaan, mutta ikävää kyllä, liian usein urapolku kulkee päinvastaiseen suuntaan väkisin.

Miksi eläkeikää pitää kohottaa?

Suvi-Anne Siimes varoitti tänään Suomen pahimpien päivien olevan vasta edessä. Väestön vanhentuessa merkittävä määrä eläkkeitä tulee maksuun eikä EMU-puskureita olisi syytä purkaa. Eläkeläisten määrä kasvaa lähitulevaisuudessa radikaalisti ja tulee muuttamaan yhteiskuntaamme tavoilla joita emme osaa ennakoida.

Kannattaako Suomen kasvattaa väestöään?

Väestönkasvusta käsitellään yleensä lähinnä globaalina kysymyksenä - väestö kasvaa jossain siellä kaukana lämpimissä maissa. Entäpä me? Missä vaiheessa Suomen väestönkasvu pitäisi pysäyttää? Mikä on Suomen tavoiteväkiluku? Niin perhepolitiikkaa kuin maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi tarkastella tästä näkökulmasta. 

Kauas eläkkeet karkaavat...

Lueskelin aamulla Timo Suhosen blogista Savon Sanomissa, että hän on 21 vuoden työuralla tienannut yli 700000€ ja sillä kartuttanut eläkettä hieman alle 1000€. Tienattuna tuo 700k€ on melkoinen summa rahaa, mutta eläkekertymä ei vielä tässä vaiheessa päätä huimaa. Timo on sen ikäinen, että eläkkeelle on vielä vähintään toiset 21 vuotta aikaa, joten luulisi eläkettä ehtivän kertyä sen verran, että sillä edes jotenkin elää, elleivät mitkään kertoimet syö pottia ennen h-hetkeä. Jos rahasta tekee tiukkaa, niin ehkä voi yrittää samaa temppua kuin vuorineuvokset.

Jokainen työsuhteen päättyminen sisältää riskin pitkäaikaistyöttömyydestä

Työelämän luonne on muuttunut rajusti viimeisimpien vuosikymmenien kuluessa kun samassa työssä harvemmin kukaan on vuosikymmeniä, vaan työpaikkaa vaihdetaan työuran aikana usein, joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Näin on asian laita etenkin yksityisellä sektorilla. Tämä on houkutellut jotkut oikeistopoliitikot esittämään, että työsuhdeturva olisi näin tullut tarpeettomaksi kun joustavat työmarkkinat mahdollistavat aina helpon mahdollisuuden siirtyä isojen YT:eiden jälkeen uuteen työpaikkaan ja kehittää siten uraansa.

Toivottavat ja toivottomat talousuudistukset

Hallitusneuvotteluista tihkuvien tietojen perusteella tulevan hallituksen talouslinjaa tuntuu olevan vaikea määritellä. Ennakkoarvioiden perusteella koplan hallitusyhteistyö lupaa kylmää kyytiä vähäosaisille ja elinympäristölle. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy.

Yksi suuri huijaus

”Sitten, kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle, teidät nuoret oikein vedetään mukaan työmarkkinoille.”

Kuka uskoi tähän valheeseen? Osa on saattanut kuulla kyseisen lausahduksen jo kymmenen vuotta sitten. Ihmeitä on turha enää odottaa. Nuorten osalta työt ovat lähestulkoon kadonneet.

Luovutaan eläkeiästä

Eläkeikää nostettiin hiljattain 65 vuoteen. Päätös saatiin aikaan liian myöhään, koska SDP oli vastoin kaikkea asiasta tarjottua faktaa ja tutkimustietoa hirttäytynyt kestämättömään vaalilupaukseen, ettei eläkeikää nostettaisi. Vetkuttelusta johtuen todellinen tarve talous huomioon ottaen olisi jo 65:n ja 70 ikävuoden välillä.

Kestävyysvaje ei ratkea vaikka eläkkeelle pääsisi vasta arkussa

Eläkeikää ollaan nostamassa päivästä, viikosta ja puhujasta riippuen 3:lla tai 5:llä vuodella vedoten kohonneeseen eliniänodotteeseen ja kestävyysvajeeseen jonka väitetään aiheutuvan suurista ikäpolvista.

Tulevaisuudessa tiskiin lyödään yhä isompia lukuja.

Mikäpä siinä jos töitä todella olisi tarjolla ja töissä saisi olla työuran loppuun asti, näinhän ei enään ole eikä tule olemaan tulevaisuudessakaan.

Olenko työkykyinen vielä yli 60-vuotiaana?

Pakkohan se on myöntää: Ei sitä 23-vuotiaana osaa oikein seurata eläkeikää koskevaa päätöksentekoa. Vanhuuseläkkeen alaikärajan nosto ei puhuttele, kun pitäisi tässä ensin selvitä opinnoista ja sitten vielä jotenkin saada paikka työelämässä. Toki eläkevuosista lienee 1990-luvulla syntyneen turha edes haaveilla, mutta pakko on kysyä, että johtaako tämä ikäraja-keskustelu mihinkään. Olenko minä tai sukupolveni edes työkykyisiä enää yli 60-vuotiaina?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä